حمل FCL یا کانتینر دربست مخفف عبارت FULL CONTAINER LAOD است و در مواقعی استفاده می شود که کل فضای کانتینر توسط محموله صاحب بار یا شرکت اشغال می شود. هر کانتینر دارای محدودیت حجم قابل بارگیری است. بنابراین روش حمل FCL یا دربست، برای محموله هایی که حجمی نزدیک به گنجایش کانتینر مورد نظر دارند بسیار مناسب و قابل اعتماد می باشد.
حمل FCL چیست؟
حمل FCL یا کانتینر دربست یعنی حمل بارها با استفاده از انواع کانتینر به صورت دربست به عنوان یک واحد حمل و نقل مستقل که میتواند برای یک یا چند نوع کالا یا محموله مشخص یا مختلف استفاده شود.
در این روش، انتقال تمام کالاها درون کانتینر به نحوی انجام میشود که تقریبا فضای کانتینر تکمیل می گردد. در حمل FCL در طول حمل و نقل بین مبدأ و مقصد، کانتینر تمام مدت بسته و محافظت میشود.
جهت مطالعه بیشتر کلیک نمایید: روش های حمل و نقل دریایی
در چه مواقعی از FCL استفاده می کنند؟
وقتی حجم کالای ما به اندازه ی یک کانتینر باشد می توان از این روش استفاده کرد. چرا که در این روش هزینه ی یک متر مربع از حجم بار از روش LCL قطعا کمتر است و مناسب کالاهایی است که کل کانتینر را اشغال میکنند.
همچنین این روش به شما امکان میدهد تا بارهای شخصی خود را در کانتینر قرار دهید و با توجه به نیازهای خاصتان، بارها را به بهترین شکل ممکن و با قابلیت اطمینان بالا به صورت دربستی به مقصد مورد نظر بفرستید.
حمل FCL برای چه نوع وارداتی مناسب است؟
همانطور که گفتیم حمل و نقل دریایی به روش FCL، برای بارهایی که حجم زیادی دارند، مناسب تر است. از این رو می توان گفت حمل و نقل با این روش، می تواند برای دو گروه زیر مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین روش حمل و نقل باشد:
- سرمایه گذارانی که حجم بار آن ها زیاد باشد.
- هر فرد یا مجموعه ای که حجم بار آن بالای ۲۰ متر مکعب باشد.
مزایای حمل FCL چیست؟
مهمترین مزیت حمل FCL انعطافپذیری است. زیرا روش فول بار به شما این امکان را میدهد تا از تمام فضای یک کانتینر به تنهایی استفاده کنید. در نتیجه می توانید بار خود را به صورت کامل کنترل و محموله های مختلف را به طور مستقل، همزمان حمل کنید.
همچنین در این روش، کانتینر به صورت محکم و ایمن بسته و بار شما در طول مسیر کاملا محفاظت میشود. در این صورت خطر آسیب و خسارت به بار یا امکان دستکاری غیرمجاز به حداقل ممکن می رسد. علاوه بر این در این روش شما روی تمامی مراحل حمل و نقل تسلط دارید.
در حمل بار دریایی نیز از روش حمل کانتینر دربست نیز به مراتب استفاده میشود. سرعت ترانزیت از دیگر مزایای حمل FCL است؛ به عبارتی بار شما مستقیماً از مبدأ به مقصد حمل میشود، بدون نیاز به توقف و تبادل در مراکز یا بنادر مختلف! درصورت بالا بودن حجم بار برای جابجایی از نظر هزینه به صرفه تر میباشد.
درباره حمل و نقل کانتینری بیشتر مطالعه بفرمایید
معایب حمل فول بار یا کانتینر دربست چیست؟
هر چند حمل FCL بار روش مناسبی برای انتقال کالا در نقاط مختلف جهان است اما این روش دارای برخی معایب نیز می باشد که در زیر به آن اشاره شده است:
معایب حمل FCL | توضیحات |
---|---|
هزینه بیشتر | حتی اگر کانتینر به طور کامل پر نشود، هزینه کامل آن باید پرداخت شود، که برای محمولههای کوچک یا با حجم متغیر ممکن است مقرون به صرفه نباشد. |
کمبود فضا | استفاده از کل حجم کانتینر برای بارهای کمحجم مناسب نیست. |
کنترل بار در مواقع ضرورت | بستهبندی محکم بارها در کانتینر، جابجایی آنها در حین انتقال را دشوار کرده و ریسک خراب شدن را بالا میبرد. |
محدودیت فضایی | نیاز به فضای مجزا برای تخلیه کانتینر، که ممکن است در برخی موارد در دسترس نباشد. |
محدودیت زمانی | زمان زیادی ممکن است صرف پر شدن کامل کانتینر شود، که این موضوع بر زمان تحویل کالا تأثیر میگذارد. |
محدودیت در تغییر مسیر | تغییر مسیر کانتینر پس از بارگیری معمولاً با هزینههای اضافی و پیچیدگیهای اداری همراه است. |
چرا حمل FCL امنیت بیشتری دارد؟
می توان گفت حمل و نقل به روش FCL از امنیت بیشتری جهت واردات کالا از طریق دریا برخوردار است، زیرا در این روش، فرستنده فقط برای حمل و نقل کالاهای خود از یک کانتینر استفاده می کند و مجبور نیست آن کانتینر را با محموله های رزرو شده توسط سایر فرستنده ها به اشتراک بگذارد. همچنین در این روش حمل و نقل، فقط شرکت حمل و نقل و شرکت تامین کننده می توانند به بارها دسترسی داشته باشند و امکان جابه جایی کانتینر، به هیچ عنوان وجود ندارد که این امر امنیت را افزایش می دهد و مدیریت لجستیک حمل و نقل را ساده تر می کند.
چرا احتمال خسارت در FCL کمتر است؟
- زیرا کالاها از داخل کانتینر انتقال پیدا نمیکنند.
- تمامی محتویات داخل کانتینر متعلق به یک خریدار است و دیگر کانتینر جا به جا نمیشوند.
- همین عدم جا به جابی سبب عدم آسیب رسیدن به کالا ها می شود.
زمان حمل و نقل FCL
حمل به روش FCL با توجه به مبدا و مقصد معمولا بین ۳ تا ۶ هفته طول میکشد. گاهی اوقات، محمولهها میتوانند اندوخته شوند. در واقع کانتینری در کشتی که قرار بود از طریق آن حمل شود به دلیل ظرفیت بیش از حد رزرو بارگیری نمیشود. برای جلوگیری از این امر بهتر است که از قبل رزرو را انجام بدهید و مطمئن شوید که تمام مدارکتان آماده است.
تفاوت حمل FCL و LCL چیست؟
در روش LCL، وزن کالا بر اساس هر متر مکعب (cbm) محاسبه میشود، در حالی که در روش FCL هزینه براساس کل کانتینر تعیین میگردد.
برای محمولههای حجیم، روش FCL اقتصادیتر است، اما برای بارهای کمحجم، روش LCL مقرون به صرفهتر خواهد بود.
در هنگام ترخیص کالا، در روش LCL بستهبندی کالاها باز شده و به صورت کارتنی تحویل میشود، اما در روش FCL کالاها با همان بستهبندی اولیه و بدون تغییر ارائه میشوند.
در روش FCL شما هزینه کل کانتینر را پرداخت میکنید، حتی اگر کانتینر به طور کامل پر نشود، اما در روش LCL تنها برای فضایی که بار شما اشغال کرده است هزینه پرداخت میکنید.
سخن پایانی
همانطور که عنوان شد با استفاده از کانتینرهای دربست، بارها بدون تغییر مکان و توسط یک فضای اختصاصی جابجا می شود. در حمل FCL، شما تمام فضای کانتینر را استفاده میکنید، بنابراین بهرهوری بیشتری از فضا حاصل میشود و میزان هدررفت کمتری وجود دارد.
علاوه بر آن که امنیت بار شما در ایستگاهها و در حین حمل و نقل افزایش مییابد. در نهایت، حمل فول بار یا کانتینر دربست در سیستم حمل و نقل باعث سرعت بیشتر و همچنین امنیت و حفاظت مناسب برای بارهای مختلف میشود.